Pizza z dodatkami owocowymi - jakie warianty są smaczne?

Pizza z dodatkami owocowymi – jakie warianty są smaczne?

BabilonAdmin

Zjawisko pizzy pojawiło się według ekspertów już około 997 roku w jednym z łacińskich dokumentów napisanych we Włoszech. Zatem te nieziemskie ciasto ma już przeszło 1000 lat. Jest niemal rówieśniczką państwa polskiego.

Według badań rocznie na całym świecie jest sprzedawanych aż 5 mld sztuk pizzy. Co ciekawe według tego samego badania porą dnia, podczas której najchętniej sięgamy po ten włoski przysmak są sobotnie wieczory. Jednak to wcale nie we Włosi jedzą najwięcej tego ciasta. Zdecydowanymi liderami są obywatele USA. Średni Amerykanin zjada w przybliżeniu 46 kawałków pizzy w ciągu roku kalendarzowego. Ponadto co sekundę w otchłani gębowej znika około 350 kawałków rozmaitego ciasta z dodatkami. Nie dziwi zatem fakt, że w USA funkcjonuje aż 69 000 pizzerii. Jakie pizze przykuwają uwagę smakoszy w XXI wieku? Nie jest to jednoznaczne, aczkolwiek miłośnicy mięsa mogą się bardzo zdziwić, gdyż bardzo ważne miejsce w każdym menu restauracji stanowią pizze z owocami.

Esencjonalna świeżość

Współczesność wywarła na producentach pizzy presję odnośnie zróżnicowania gamy składników swoich pizz. Nie można już się ograniczać do tradycyjnych kombinacji z mięsem w roli głównej. Wiele osób nie je tego produktu. W dodatku zdrowy tryb życia wymaga ciągłego zmieniania ciasta, a dokładnie mąki z jakiej jest robione. Letnia pora również powoduje, że poszukiwane są pizze lekkie i świeże, aby zapewnić orzeźwienie podczas upalnych dni. Idealnym rozwiązaniem na wszystkie przedstawione bolączki są ciasta z owocami. A zatem jakie kombinacje są najbardziej smaczne?

Kwaśne, słodkie i zioła

Niemal tradycyjną mieszanką jest pizza z czekoladą i bananami. Te składniki są można powiedzieć pionierami na polu ciast z owocami. Jednak ta kombinacja traci zainteresowanie klientów przez swoje stricte nakierowanie na deserową opcję. Hitem sezonu stało się łączenie owoców i polewanie ich syropem klonowym. Mandarynki, nektarynki, brzoskwinie czy inne frukty sezonowe są z jednej strony genialne w smaku, ale pod względem dostępności mogą stać się szybkim sposobem na posiłek. Tą pizzę można zatem nazwać “owoce, które masz w ogrodzie”. Trzeba też przyznać, że na wyższy poziom wynosi te ciasto syrop klonowy, którego miłośnicy po prostu muszą spróbować tej pizzy. Inną mieszanką składników jest położenie na cieście fig, winogron, śliwek czy moreli. Tajemniczym składnikiem są zioła. Konkretnie mówiąc mięta.

Słodycz owoców połączona z delikatną miętową nutką zapewni podwójną porcję orzeźwienia. Typowo polską mieszanką może być postawienie na truskawki. Pojawiają się one w ogródkach na początku lata i zagospodarowanie ich w inny sposób niż chociażby w pierogach i kompocie może być ciekawym urozmaiceniem i przede wszystkim nowym doświadczeniem smakowym. Ta pizza będzie bronić się prostotą, bo truskawki są same w sobie boskim owocem. Jedynym dodatkiem jest mozzarella dzięki, której oprócz chrupiącego ciasta będzie można poczuć esencjonalną, delikatną chmurkę smakowitego sera. Odważni mogą dodać do niej również kilka listków mięty, ale składnikiem, który może wynieść tą pizzę na wyższy poziom smakowy jest zielony pieprz. Łączenie owoców z pieprzem jest jednym z najbardziej ciekawych nowinek na polu gastronomicznym. Nie pozostaje nic innego tylko samemu spróbować i przekonać się czy rzeczywiście ten składnik może wprowadzić podniebienie do bram nieba.

 

 

Podziel się z innymi: