Pizza hawajska nie pochodzi z Hawajów

Dla rodowitego Włocha dodanie nawet najmniejszego kawałka ananasa do pizzy uważane jest za profanację, jednak dla znacznej większości ludzi na całym świecie jest to prawdziwy rarytas.

Obok pizzy hawajskiej nie da się przejść obojętnie, nie każdy jednak ma świadomość skąd powstał pomysł na takie połączenie smakowe. Pizza hawajska miała być tak naprawdę tylko eksperymentem!

Pizzę hawajską można znaleźć w menu zdecydowanej większości pizzerii. O pochodzeniu najbardziej klasycznej margherity lub nawet capriciosy przeciętny amator pizzy jest wstanie coś powiedzieć, jednak pizza hawajska skrywa mnóstwo tajemnic.

Zabawa owocowa

Początki pizzy hawajskiej szacuje się na 1962 rok. Sam Panopoulus – grecki imigrant, prowadząc razem z braćmi restaurację w Kanadzie, która oferowała fast foody kuchni amerykańskiej, czyli frytki, burgery, potrawy kuchni azjatyckiej i właśnie pizzę. Właściciel restauracji postanowił pewnego dnia poeksperymentować zmieniając minimalnie smak klasycznej pizzy włoskiej. Wybór wpadł właśnie na ananasa, autorowi chodziło o to, aby spróbować połączenia smakowego szynki, sera, a także tego egzotycznego owocu. Jak się później okazało smak nie przypadł do gustu tylko autorom, ale również smakoszom pizzy na całym świecie. Warto wiedzieć, że Sam Panopoulus nigdy nie zdecydował się na opatentowanie pizzy hawajskiej. W 1975 roku Kanadyjczyk greckiego pochodzenia sprzedał restaurację, a następnie przeprowadził się do London w Ontario, gdzie również prowadził lokale gastronomiczne.

Orientalna inspiracja?

Z perspektywy czasu można uznać, że eksperymentalny dodatek ananasa do pizzy przerodził się w jeden z najgłośniejszych i tym samym najbardziej kontrowersyjnych połączeń kulinarnych. Obecnie uważa się, że autor pizzy hawajskiej zainspirował się daniami azjatyckimi, które w zdecydowanej większości są połączeniem smaku słodkiego z kwaśnym.

Udany eksperyment

Pizza hawajska do dnia dzisiejszego budzi ogromne obudzenie Włochów, jednak przyjęła się bardzo pozytywnie w zdecydowanej większości państw świata, w których jest serwowana. Niezwykle wytrawny smak, który jest przełamany przez delikatną słodycz daje przyjemność prawie każdemu podniebieniu, co powoduje, że kulinarny eksperyment greckiego imigranta w Kanadzie można spokojnie uznać za udany. Pizzę hawajską upodobali sobie także Polacy. Według raportu przygotowanego przez talerz Polaka 2015 ponad 25% mieszkańców Polski do pizzy z dodatków wybiera właśnie ananasa. Mniej osób decyduje się na dobranie do pizzy kurczaka czy kukurydzy.

Podziel się z innymi: